Jean Constantin biografie – Biografie Jean Constantin

Jean Constantin de profesie actor,s-a nascut la data de 21 august 1928,in frumosul sau orasel natal Techirghiol in judetul Constanta.

Jean Constantin si-a inceput munca prin meseria de mucitor normator.Alaturi de colegii sai de munca descopera oameni talentati cu care decide sa infiinteze o brigada artistica. Debuteaza in 1957 la Teatrul de Stat Fantasio din Constanţa,sectia estrada,unde a si ramas pana a ajuns la varsta de pensionare.

Jean Constantin a jucat in peste 80 de filme,de la debutul sau ca actor de film, cum ar fi “Baronul Ecluzei” (1960), “Răzbunarea haiducilor”(1968), “Zile de vară” (1968), “Prea mic pentru un război atăt de mare” (1969).

A devenit faimos în anii ’70, cand in seria de filme BD (Brigada Diverse),a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.

In 1979 joaca in “Nea Marin miliardar” unde interpreteaza roluri alaturi de Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică.

Un alt rol care l-a facut cunoscut lumii intregi este cel din “Toate pânzele sus” ,cand il juca pe Ismail.

Filme ca “Poker” şi “Supravieţuitorul” (2008), de Sergiu Nicolaescu, “Roming“, de Jiri Vejdelek (2007), “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), de Cătălin Mitulescu, “Păcală se întoarce” (2006), “A doua cădere a Constantinopolului” (1994), “Chiriţa la Iaşi” (1987), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), “Nea Marin miliardar” (1979), “Haiducii lui Saptecai (1970)”, “Procesul alb” (1965),l-au facut iubit si au fost printr-e ultimele sale roluri in cinematografia romaneasca.Jean_Constantin_1244268118_1

Si Teatrul National Bucuresti a avut ocazia sa il gazduiasca pe Jean Constantin in piesa “O scrisoare pierdută“scrisa de Radu Beligan.Jean Constantin a jucat si in filme si seriale de televiziune,dintre care amintim “Vine poliţia!” sau “Regina“, de pe Acasă TV.

Este premiat cu “Premiul pentru intreaga activitate” la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi cu premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

In 2003 ii este acordata o clacheta de aur si o medalie Magna cum Laude de catre Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
In 2007 intr-o ceremonie desfasurata la Suceava este investit drept Cavaler de Malta al Ordinului “Sf. Ioan” de Ierusalim

Biografia artistică “Omul care aduce hazul“, publicată în 1998,de Jean Badea, i-a fost de asemenea dedicata.

Cetatean de onoare al Constantei din 1999,Jean Constantin a fost casatorit de trei ori,dar si-a petrecut ultimii ani cu Elena Jean,sotia sa.

Jean Constantin a murit la 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa, spunea pentru MEDIAFAX Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti.

In ultimul an Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace.

Articol inspirat de pe Fite si Fetite